emping+kelapa+gula+ secubit garam |
Emping ni reminds me a lot zaman I kecik-kecik dulu..My family duduk kampung and arwah my nanny "Awok" yang masak ni for me..kat dapur tu I selalu tanya dia how to cook this and that..
Kengkawan ramai bertanya "Emping" tu apa? Emping ni dibuat dari padi muda yg ditumbuk sampai jadi "flat". kalau omputeh ada cornflakes kita kat Malaysia ni "riceflakes" aka "emping"
Mana nak dapat emping ni? I dapat ni dari kawan balik dari Kedah, dia beli kat Pekan Rabu. Dia beli satu bungkus yg tak masak, satu lagi yg dah siap.
Yang dah siap tu pedas sikit. Lagi satu tempat yg selalu ada jual ialah Pasar Tani Temerloh..
Macamana nak masak emping ni? Ada 2 cara yg I selalu makan..
Yang pertama, macam gambar di atas- favourite saya..
1. Goreng emping tu sampai kekuningan
2. campur kelapa parut (nyiur) yang dah dicampur gula dan secubit garam dengan emping yang dah dogoreng tadi.
Wallah! dah siappp untuk di makan...yummmsss. My daughter suka sangat ni..macam Mama dia jugak...
Ada jugak orang yang akan rendam dulu emping ni dengan air panas bagi lembut, lepas tu toskan air then baru campur dengan kelapa, gula& garam
Yang kedua- Serawa Emping- ini koi ambil dari portal majlis daerah Pekan, Pahang
Bahan-bahan
- ½ kg emping beras
- 150g kelapa parut – tanpa kulit ari
- 3 biji telur
- 400g gula pasir
- 200g atau 20 helai daun pandan – ditumbuk
- 2 ½ cawan air
Cara memasak
- Pecahkan telur dan ramas bersama kelapa parut dan daun pandan. Campur dengan 1½ cawan air dan perah. Kemudian masukkan air yang selebihnya dan perah lagi. Campurkan bersama dengan santan perahan tadi dan tapis.
- Campurkan gula ke dalam santan itu dan masak di atas api kecil sehingga pekat dan berkilat. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Untuk menghidang, letakkan emping dalam bekas dan tuang serawa ke atasnya.Enjoy!
2 comments:
fries 100 helai pun tak bleh lawan ini barang... hehehe
tittar tittar- ini emping lagi best bertengkek-tengkek
Post a Comment